Het ECD van de toekomst is er nu: Carefriend; de eerste professionele zorg- en behandelomgeving (PZBO)

De zorg vraagt al jaren om slimme(re) oplossingen om de regeldruk en administratieve lasten te verminderen. Uit onderzoek van Berenschot blijkt dat de meeste administratieve tijd van het zorgprofessionals zit in het invullen van het elektronisch cliëntendossier (ECD). Voornamelijk het uitvoeren van dubbele registraties zorgt voor de nodige ergernissen. Leveranciers van standaard ECD’s proberen dit probleem al jaren op te lossen, maar nog altijd is er geen écht passende oplossing ontstaan die voor een blijvende, drastische verlaging van de administratieve last én het aanbrengen van focus in de dossiers voor specifieke gebruikersrollen. 

 

PZBO op een uniek healthcare platform 

Een professionele zorg- en behandelomgeving (PZBO) is het ECD van de toekomst. Met de ontwikkeling van Carefriend is de eerste professionele omgeving een feit! De term ‘ECD’ past eigenlijk niet langer bij de omschrijving van wat dit platform inhoudt. Het oude gedachtegoed van ‘one size fits all’ dat verweven zit in ons oude ECD ‘Qurentis Care’ hebben we losgelaten, want met de komst van Carefriend is een PZBO geen toekomstmuziek meer! Carefriend is gebouwd op het geavanceerde Qmula platform, wat zorgt voor eindeloze mogelijkheden om een PZBO (of zelfs een ander type applicatie) geheel aan te laten sluiten op uw wensen als zorgprofessional. Kortgezegd: U krijgt als gebruiker een weergave van de PZBO die volledig is afgestemd op uw rol, taken en verantwoordelijkheden. 

 

Standaardisatie waar het kan, maatwerk waar het moet 

Carefriend is door haar unieke samenstelling in de vorm van flexibel in te delen modules, tabbladen en bouwstenen (‘Careblocks’) geheel naar wens samen te stellen. De PZBO heeft een standaardindeling waarin vaste communicatierichtlijnen (zoals binnen de MedMij-standaarden) zijn ingericht. Maar natuurlijk is iedere zorgprofessional anders, met haar eigen, unieke wensen, werkwijze en werklijsten. Juist déze zaken wil je kunnen onderbrengen in de PZBO van jouw organisatie. Carefriend maakt het mogelijk om ál deze specifieke zorgprocessen in één systeem samen te brengen. Dit maakt Carefriend de complete, professionele zorg- en behandelomgeving (PZBO) die zich geheel aanpast aan de werkprocessen van zorginstellingen, in plaats van andersom. 100% web-based, wat de hedendaagse behoefte aan plaats-, tijd- en device-onafhankelijk werken vervult. 

 

Overgang van een ECD naar een professionele omgeving 

Bij een PZBO zijn de volgende principes leidend: 

  1. Eenvoudig: Is het eenvoudig voor de gebruiker(s)? Hoe presenteert de professionele omgeving zich? (User experience: Kan de applicatie de gebruikers keer op keer ‘verleiden’ om het systeem te gebruiken?) 
  2. Slim: Ondersteunt het in wat ik (op dat moment!) nodig heb als gebruiker? Met daarnaast de toepassing van moderne technologieën als machine learning om besluitvorming te ondersteunen. 
  3. Professioneel: Sluit het aan bij mijn professionele context? 
  4. Open: Gebruik van open standaarden. 
  5. Interoperabel: Toepassing van interoperabiliteit. 

Met Carefriend geven we invulling aan al deze basisprincipes. Op het vlak van interoperabiliteit ontwikkelen we ons Qmula platform gestaag door en wordt 2023 het jaar waarin we koppelingen gaan realiseren met andere bronsystemen op basis van API’s. Met het kunnen faciliteren van MedMij- en eOverdracht-projecten en onze rol als DVZA zijn hierin reeds de eerste stappen gezet. Voor u als zorgprofessional zal de overgang van een ‘traditioneel ECD’ naar een PZBO zorgen voor meer werkplezier vanwege het gebruiksgemak en het aanpassingsvermogen van de applicatie aan uw unieke werkwijze. Een van de grote voordelen is ook het scheiden van de zorginhoudelijke registratie en de administratieve registratie. Zorgprofessionals moeten zich kunnen richten op dat wat voor hen van toepassing is, zonder geconfronteerd te worden met opties in het PZBO waar zij niets mee hoeven. Goede, efficiënte en toekomstbestendige zorg kan niet bestaan zonder de grootschalige inzet van technologie. Carefriend is volledig volgens deze filosofie gebouwd en draagt dan ook als eerste binnen Nederland de trotse titel ‘PZBO’. 

Meer weten? 

Meer weten over de eerste professionele zorg- en gezondheidsomgeving? Vraag nu een Carefriend-demo aan bij onze afdeling Verkoop via telefoonnummer 040-201 00 40 (optie 2) of via e-mail: verkoop@qurentis.nl 

Leave a Reply

Your email address will not be published.