Mike van Loon: “Het MedMij-avontuur is intensief, maar levert iets bijzonders op”

DVA Qurentis helpt kleinschalige zorgaanbieders digitaliseren en professionaliseren.

De kleinschalige zorg betaalbaar helpen aansluiten op eOverdracht en PGO’s. Dat is een van de redenen waarom Qurentis software ontwikkelt. Directeur en mede-eigenaar Mike van Loon weet dat het MedMij-label zijn klanten helpt digitaliseren. “Maar zo’n professionaliseringsslag kent uitdagingen. Samen met twee klanten, kleinschalige zorgaanbieders in de care-sector, zijn we daarom op verkenning gegaan. Van dit avontuur leren en profiteren we dagelijks.”

Qurentis is DVA (dienstverlener aanbieder) met het MedMij-label. “We zien kansen voor onze klanten, waaronder zorgboerderijen, ouderenwooncomplexen en de GGZ om professioneel te digitaliseren. Hun cliënten komen namelijk regelmatig in het ziekenhuis. Ze willen medische gegevens veilig overgedragen (eOverdracht). Maar ook patiëntinformatie beschikbaar krijgen in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).” Op verzoek van een klant heeft Mike zich in MedMij en de Wegiz verdiept. “Om in de toekomst aan de wensen en eisen van onze klanten te kunnen blijven voldoen, moeten we nu vooroplopen”, voorziet Mike.

Prestatie van formaat

“Ik zie dit aansluitproces als een avontuur, want het MedMij-label heb je niet zomaar”, gaat Mike verder. “Allereerst hebben we op advies van MedMij een derde partij gezocht. Als kleine organisaties moet je namelijk wel de mankracht hebben om zo’n aanzienlijk project te trekken. Wij hebben geen consultants en het budget was klein. Voor ons was een subsidieregeling noodzakelijk.”

Een andere uitdaging voor deze drie kleine partijen was de focus van MedMij op de cure-sector. “Wij zitten in de care-sector, dus hebben we veel zelf moeten uitdokteren. Dat heeft ons trouwens wel veel kennis en kunde opgeleverd van het MedMij-stelsel.” Soms zorgde het voor vertraging, weet Mike nog. “Omdat Nuts voor de eOverdracht nog niet zover was, bijvoorbeeld. Dan moet je wachten en het later oppakken. Hackatons brachten ons steeds een stukje verder naar deze prestatie van formaat: aansluiting op PGO’s en de realisatie van eOverdracht voor deze twee klanten.”

Zelf de DVZA-rol pakken

“Omdat het zo’n intensief proces is, zegt het MedMij-label ons veel. Naast de standaard ISO- en NEN-certificeringen hebben we hiermee onze professionele organisatie naar een hoger plan getild. Toekomstbestendig bovendien. En dat willen we natuurlijk ook voor onze klanten”, benadrukt Mike. “Daarom hebben we de rol van DVZA bewust zelf gepakt, in plaats van ons aan te sluiten bij grote jongens. Zo houden we het haalbaar en betaalbaar voor de kleinschalige zorgaanbieders. Want ze zijn flink aan het stoeien geweest om de MedMij-bouwstenen bruikbaar te maken voor hun proces. Nieuwe klanten adviseren we daarom klein te beginnen. Dus met een, of twee bouwstenen om te voldoen aan de Wegiz.”

Acteren op het hoogste niveau

Mike denkt dat er nog wel iets moet gebeuren om meer draagvlak te krijgen voor MedMij onder kleine zorgaanbieders. “Wij hebben nu in theorie een klant in een paar uur live. Maar vaak moet er nog veel gebeuren bij de klant zelf. Die noodzakelijke certificeringen en de aansluiting op een PGO kosten veel geld. En alleen met een MedMij-label ben je er nog niet. Je moet dat onderhouden. Gelukkig krijgen we daarvoor voldoende ondersteuning vanuit MedMij.”

De Witte Hoeve is een van de zorgaanbieders die met Qurentis het avontuur is aangegaan. Wat levert het MedMij-label deze woongemeenschap op?

Richelle Wittenberg, projectmanager:

“De Witte Hoeve hecht veel waarde aan kwalitatieve zorg. We willen daarom meegaan in ontwikkelingen in de markt. Daarin is openheid een steeds belangrijker onderdeel. We willen onze zorgvragers inzicht bieden in het persoonlijke dossier en de medische gegevens. Op één plek, transparant, toegankelijk, maar ook betaalbaar voor ons. Doordat de ZIB’s (zorginformatiebouwstenen) nog niet volledig toepasbaar zijn op de gehandicaptenzorg, profiteren we nu nog beperkt van het MedMij-label. Het zorgt wél voor meer overzicht en informatie toevoegen aan het ECD-systeem is makkelijker. Hoewel het behalen van het MedMij-label een arbeidsintensief proces is, is het heel waardevol voor zorgvragers. Daar spelen we graag op in.”

Tips van Mike voor het aansluiten op MedMij:

  • Maak een goede start met een voorbereiding en een projectteam.
  • Maak gebruik van de kennis van partijen die het al een keer hebben gedaan.
  • Na het behalen van het MedMij-label ben je er nog niet. Ook het blijven voldoen aan MedMij is een uitdaging, waar je met een team aan blijft werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.